Vedci odhalili, že kel – tmavo zelená listová zelenina, ktorý sa niekedy prezýva „kráľovná zeleniny“ – môže pomôcť kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi.

V jednej štúdii požiadali 30 mužov s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, aby počas troch mesiacov každý deň vypili tri až štyri dávky kelovej šťavy. To je, ako keby zjedli počas troch mesiacov cez trinásť a pol kíl tejto zeleniny, čo je množstvo, ktoré by priemerný Američan jedol skoro sto rokov. A čo sa stalo? Zozelenali a začali fotosyntetizovať?

Nie. Ale kel dokázal podstatne znížiť ich zlý cholesterol (LDL) a nabudiť cholesterol dobrý (HDL), asi ako keby ubehli skoro 500 kilometrov. Na konci štúdie bola u väčšiny účastníkov zistená zvýšená aktivita antioxidantov.

U niektorých z nich však táto aktivita nezaznamenala žiadne zlepšenie. Táto menšina boli fajčiari. Telo zrejme vyčerpalo svoje antioxidanty na to, aby bojovalo s voľnými radikálmi, ktoré vznikli pri fajčení. Ak sú vaše fajčiarske návyky také, že zmažú povzbudzujúce antioxidačný účinok osemsto porcií kelu, potom už je naozaj načase ich opustiť.

Antioxidanty na špičku noža

Kategória potravín, ktorá obsahuje v priemere najviac antioxidantov, nesie názov bylinky a korenia.

Povedzme, že si pripravujete peknú zdravú misku celozrnných cestovín s omáčkou alebo marinádou. Dohromady taká miska môže obsahovať až 80 jednotiek antioxidačnej sily (približne 20 jednotiek z cestovín a 60 z omáčky). Pridajte hrsť ružičiek brokolice povarenej v pare a môžete skončiť s lahodným pokrmom o sile 150 jednotiek. To nie je zlé. A teraz jedlo posypte jedinou čajovou lyžičkou sušeného oregana alebo majoránky, sladšieho a lahodnejšieho dvojčaťa oregana. To stačí na zdvojnásobenie antioxidačnej sily vášho obeda na viac ako 300 jednotiek.

A čo tak miska ovsených vločiek na raňajky? Pridaním iba pol lyžičky škorice môžete zosilniť antioxidačný účinok tohto pokrmu z 20 jednotiek na 120. A ak vám nevadí výrazná chuť, pridajte štipku mletého klinčeka, to pozdvihne vaše skromné ​​raňajky až na antioxidačné skóre 160 jednotiek.

Potraviny rastlinného pôvodu sú samé o sebe bohaté na antioxidanty, ale keď využijete príležitosť na to, aby ste si trochu okorenili život, bude vaše jedlo ešte zdravšie.