Je ťažké si predstaviť kuchyňu bez domácich spotrebičov. Zatiaľ čo sa zaobídete bez umývačky riadu či mikrovlnnej rúry, chladnička s mrazničkou sa zdá byť povinná. Zaujíma vás, ako funguje chladnička? Čítajte ďalej a dozviete sa. V článku odhaľujeme tajomstvá jej práce!

Kto vynašiel chladničku? Kde sa vzal tento nápad?

Kto prvý prišiel s myšlienkou chladiť potraviny, aby sa predĺžila ich čerstvosť, nie je známe. Nie je však žiadnym tajomstvom, že po tisíce rokov, v závislosti od regiónu, sa s ním ľudia vyrovnávali rôznymi spôsobmi. Najstaršie záznamy z Číny obsahujú zmienky o komorách vybudovaných z ľadu. Starovekí Gréci a Rimania prinášali ľad z hôr na chladenie vody. Egypťania nemali prístup k ľadu, no v noci držali vodu vonku v hlinených nádobách, ktoré ráno ukryté na tienenom mieste dlho udržiavali nízku teplotu.

V stredoveku sa staval kameň a je to materiál, ktorý zle vedie teplo. Po vychladnutí si dlho udrží svoju teplotu. Vo vnútri podzemných pivníc kamenných budov je aj v horúcich dňoch veľmi nízka teplota. Takže tam boli uložené všetky zásoby. Studené jedlá, prirodzene chladená voda, ľadové obaly a podzemné pivnice, to všetko má vplyv na zníženie teploty takmer rovnakým spôsobom, ako funguje chladnička. Fyzika je v tejto veci spojencom. Ak dokážete udržať zásoby pod zemou a jedlo sa dá rýchlejšie schladiť ľadom, tak prečo a kto potreboval chladničku?

Udržujte pivo v chlade

V roku 1871 oznámil bavorský inžinier a vynálezca Carl von Linde vynález chladiča. Išlo o zariadenie, ktoré využívalo tekutý amoniak na chladenie a mrazenie potravín. Úspešne ich využili v pivovare Spaten v Mníchove, aby mohli vyrábať pivo aj v lete, keď je veľmi teplo. Prototyp tohto vynálezu bol prototyp austrálskeho vynálezcu Jamesa Harrisona, ktorý sa objavil takmer o 10 rokov skôr.

V dnešnej dobe je chladnička neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne. Ešte na začiatku 20. storočia jej prítomnosť doma nebola taká samozrejmá. Práve naopak. Chladničky na domáce použitie uviedol do prevádzky ako prvý v Amerike Dolmere z Chicaga. Nepodobali sa na dnešné prístroje, no umožňovali udržiavať nízku teplotu. Na tie časy však boli veľmi drahé a chladenie bolo založené na škodlivom oxide siričitom.

Skutočné chladničky pripomínajúce dnešné prístroje a distribuované vo veľkom sa vyrábali až v medzivojnovom období. Electrolux použil parciálny tlakový cyklus na výrobu absorpčnej chladničky. Prístroje sa rýchlo uchytili a po niekoľkých rokoch došlo aj k ich početným vylepšeniam, napríklad v 50. rokoch už mali chladničky podnosy na mrazenie ovocia a výrobníky ľadu. Chladničky sa v Poľsku začali vyrábať až po vojne. Seniori si určite ešte pamätajú našu poľskú chladničku s pekným názvom Mewa.